Saturday, March 27, 2010

Resipi Laksa Kedah : )



Bahan-bahan (5 org)

  • 2kg ikan kembung - buang ekor & kepala
  • 2 batang bunga kantan - dipotong dua
  • 3 ikat daun kesum
  • 3 sudu besar cili giling
  • 10 biji cili padi - ditumbuk halus
  • 20 keping asam gelugor
  • 20gm belacan
  • garam & serbuk perasa
  • - Bahan-bahan ulam -
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji salad buah
  • 1 ikat daun selum
  • 1 batang timun
  • 3 biji telur rebus
  • 3 biji limau sambal
  • 1 batang bunga kantan
  • Laksa sediakan seperti arahan di pek

Cara-cara

1. Ikan dibersihkan, masukkan dalam periuk besar bersama 10 keping asam gelugor. Isi air hingga menutupi ikan & rebus hingga hancur.

2. Bila dah hancur, bawa keluar ikan & tunggu sejuk, air rebusan jgn dibuang biarkan dlm periuk. Asingkan isi ikan dr tulang kemudian blend hingga hancur.

3. Masukkan ikan yg dah di blend tadi dalam periuk yang sama. Masukkan bunga kantan, asam keping, daun kesum, cili giling, cili padi dan belacan. Masak dengan api sederhana, biarkan mendidih dan sentiasa panas.

4. Bila kuah terlalu pekat, tambahkan air supaya kuah laksa jgn terlalu cair dan jgn terlalu pekat.

5. Masukkan garam & serbuk perasa.

6. Bawang besar, salad, daun selum, timun dan bunga kantan dimayang halus. Timun & limau sambal dipotong dua.

7. Masukkan laksa dalam mangkuk dan taburkan bahan2 ulam dan siramkan kuah laksa semasa tgh panas. Siap utk dimakan.

2 comments:

  1. huih..mleleh ai lioq..nk cube lah..
    cdp ni..t mak g keje wat la..hehe..

    ReplyDelete
  2. hehe.. xdek wat pe kt umah kn.. leh la try.. huhu.. sambil tgk bola leh layan laksa =P

    ReplyDelete